A pólónyomásról

Bizonyára sokan kíváncsiak vagytok rá, hogy hogyan készülnek a pólók. A pólókra a nyomatok szitanyomással készülnek.

Néhány szó a pólónyomás történetéről

Az ilyen jellegű történeti áttekintések általában az ókori Egyiptommal kezdődnek, így mi is innen kezdjük barangolásunkat a pólónyomás történetében. Az ókori egyiptomiak kimagasló, misztikus művészetükkel örökre bevésték magukat a művészettörténet könyvek első oldalaira, a pólónyomáshoz azonban semmi közük nem volt, a szitanyomás feltalálása ugyanis nem az ő vívmányuk.  A szitanyomás első nyomai jóval később, Kínából, a Song-dinasztia (10-13. század) idejéből származnak. A szitát emberi hajból vagy selyemből készítették, melyet egy fakeretre erősítettek. A nyomandó formát a szitára ragasztott rizspapír adta. Ezzel a technikával – a rizspapír anyagából adódóan – csak kis példányszámban nyomtak, általában textíliákra.

Európában csak a XIX. században támadt fel újra a textiliparban, ahol is filmnyomtatásnak nevezték el. A lyoni selyemipar alkalmazta elsősorban a filmnyomás eljárást, vagyis a szitanyomást a selyem- nyomtatására, díszítésére. A közelmúlt éveiben a gépesítése és az automatizálás nagymértékben fejlődő eljárássá tette a szitanyomtatás eljárást, amely így jogosan került negyedikként a korábban ismert három fő nyomtatási eljárás mellé.

A póló a 19. században az egy darabból álló alsóneműből alakult ki, melyet középen kettévágva külön alsó és felső rész jött létre. A gombok nélküli változat eredetileg az Egyesült Államokban vált népszerűvé. 1898-ban a spanyol-amerikai háborúban az amerikai tengerészek az egyenruha alatt már kényelmes, kerek nyakú, rövid ujjú fehér pamutból készült pólót viseltek. A trópusi éghajlaton a tengerészek, tengerészgyalogosok és a korai tengeralattjárók legénysége körében általánossá vált, hogy a zubbonyt levetve csak a pólót viselték.

A pólónyomás technikája

A szitanyomás eljárásban a nyomósablon hordozója egy finom szövésű szitaszövet, melyet fa vagy fém keretre feszítenek. A fényérzékeny anyaggal bevont műanyagból készült szövetre 1:1-es léptékű sík filmet helyeznek. Erős lámpával megvilágítva exponálják a szitára felvitt anyagra a mintát. Az előhívást követően vízzel kimossák a szitát, így megjelenik a rajzolat, és a kívánt területeken szabaddá válik a festék útja.